SR P4 Sjuhärad | Tusentals drabbade av hemsidebluff

Peter Forsman är domänexpert på stiftelsen Punkt SE som ansvarar för webbsidor som slutar på .se eller .nu. Han känner väl till företaget som ligger bakom breven.

– Den här verksamheten kontaktar personer som överensstämmer med namnsträngen och erbjuder dem att köpa loss domännamnet. Ofta under förtäcka hot om att det annars kommer att läggas upp mindre seriöst material, säger han.

Exakt hur många som ofrivilligt fått en hemsideadress med sitt namn i registrerat är oklart, men Peter Forsman tror att det rör sig om flera tusen svenskar. Framförallt är det offentliga personer som råkat ut för det, ofta politiker eller mediapersonligheter.

Att registrera en hemsideadress som innehåller någon annans namn strider inte mot Punkt SE:s regler, men Peter Forsman rekommenderar den som råkat ut för detta att kontakta Polisen.

– Om man anser sig blivit utsatt för brott tycker jag att man ska polisanmäla så att en förundersökningsledare eller åklagare kan ta ställning till om det är olagligt eller inte, säger han.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5977697